Słodziutki. Biografia cukru. – 18.02.2022

Słodziutki. Biografia cukru. – 18.02.2022

Na lutowym spotkaniu rozmawialiśmy o książce ,,Słodziutki. Biografia cukru.” Jako, że wśród nas znalazło się kilka osób żywo zainteresowanych tematami żywienia, podczas dyskusji nie zawsze łatwo było nam trzymać się informacji zawartych jedynie w książce.

Spotkanie moderowała Paulina Dłutek. A oto poruszone przez nas tematy:

  1. Jakie oczekiwania sięgając po tę książkę mieliśmy?
  2. Jakie wrażenie zrobiła na nas ta lektura?
  3. Piramida żywienia – wczoraj, dziś i jutro. Jak zmienia się wiedza, przekonania, moda związana z cukrem i żywieniem człowieka.
  4. Propaganda cukrowa. Czy o niej wcześniej słyszeliście? Jakie hasła zapadły wam z pamięć? Jakie odniosła skutki i jak wygląda dzisiaj (o ile istnieje)?
  5. Co ma porcelana do tematu cukrowego? Dlaczego i czy słusznie autorzy poruszyli np. temat historii porcelany w tej książce.
  6. Budowa książki-chaotyczna, czy może widzicie w niej jakiś porządek?
  7. Temat kolonializmu – w jaki sposób przedstawiony?
  8. Jakie ciekawostki zapamiętaliście z książki?
  9. Odkrycie insuliny- jakie macie przemyślenia na temat badań i naukowców?
  10. Lobby: cukrowe i farmaceutyczne – wasze zdanie.
  11. Kim są autorzy książki oraz osoby wymieniane w niej jako autorytety?

Więcej o tej lekturze znajdziecie na lubimyczytac.pl